zondag 10 april 2011

Pruimenjam

25/8/2010 - Pruimenjam
Bij vakantie-koken denk je niet direct aan pruimenjam. Maar... als er op de camping tientallen fruitbomen staan waaronder een flink aantal pruimenbomen & als de pruimen dan al redelijk rijp zijn & als je nicht bovendien ook een huis gehuurd heeft op dezelfde plek, dan ga je jam klaarmaken met pruimen uit de boomgaard (tenminste ik doe dat dan) Dus tijdens mijn vakantie stond ik op een mooie dag achter het fornuis om zelf pruimenjam te maken. En nou is dat helemaal niet zo moeilijk als het lijkt. En wel veel lekkerder dan jam uit de winkel. Het resultaat was dat ik 6 potten pruimenjam bij elkaar gekookt had. En dat zijn leuke souveniertjes om weg te geven aan de thuisblijvers.Pruimenjam van 4 soorten pruimen

1 kilo pruimen
1 kilo geleisuiker
2 kopjes water
sap van ½ citroen

Doe de pruimen samen met het water in een ruime pan. Breng het geheel aan de kook & laat alles op zacht vuur pruttelen tot de pruimen helemaal tot moes gekookt zijn. Haal de pan van het vuur & laat de pruimen even afkoelen. Neem vervolgens een vergiet & doe hier het pruimenmengsel in. Laat de pruimenmoes door het vergiet lopen en vang het vocht op, zodat alle velletjes & pitten uit de pruimenmoes verwijderd zijn. Stop het opgevangen vocht terug in de pan & breng opnieuw aan de kook. Voeg het sap van de ½ citroen toe & kook even mee. Voeg vervolgens de geleisuiker toe & laat al roerende doorkoken. Met de geleisuiker moet de jam ongeveer 5 tot 7 minuten koken, maar dat kan verschillen. Je kan testen of de jam al klaar is door een paar druppels op een schoteltje te doen & deze even in de koelkast te zetten. Komt er een vliesje op de jam & wordt deze wat dikker, dan is de jam klaar om in potten gedaan te worden. Neem hiervoor schone potten die je met warm water & wat soda schoongemaakt hebt. Giet de jam terwijl die nog heet is in de potten, draai het deksel erop & zet de potten omgekeerd op een theedoek. Draai de potten na 10 minuten weer om. Laat de jam verder afkoelen & smullen maar!

Met deze hoeveelheid kun je meerdere potten vullen. De potten kunnen ongeopend op een koele plaats bewaard worden. Als je de pot eenmaal opent, dan kun je hem het beste in de koelkast bewaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten