zaterdag 9 april 2011

Saffraan risotto

20/1/2009 - Saffraan risotto
Natuurlijk heb ik vandaag naar de inauguratie van Barack Obama gekeken. Wat een man! Ik hoop echt dat hij alle dromen die mensen hebben waar kan maken & dat hij de change is die Amerika zo hard nodig heeft!!! Bij zo'n historische dag, hoort ook een lekker gerecht. En dat werd risotto. Alleen een beetje anders dan normaal... Met behulp van Giorgio Locatelli (zijn kookboek heb ik al een tijdje, maar eigenlijk meer in gelezen dan uit gekookt) lukte het me aardig om een lekkere saffraanrisotto op tafel te zetten. Je hebt gewoon een beetje liefde & wat geduld nodig & dan lukt dit iedere leek!



Saffraan risotto

1 liter kippenbouillon
boter
1 ui, ragfijn gesneden
200 gram risottorijst
50 ml. droge witte wijn
ca. 20 saffraandraadjes
½ tl. tomatenpuree
grana pardano/parmezaanse kaas

Breng de bouillon in een pan aan de kook op de plaat naast die waarop de risottopan staat, draai het vuur laag zodat hij nog net beweegt. Smelt een flinke klont boter in een pan met een zware bodem & voeg de ui toe. Laat deze 5 minuten smoren tot hij glazig, maar niet gekleurd is. Voeg de rijst toe, roer tot de korrels met boter zijn bedekt & 'rooster' ze. Zorg ervoor dat ze goed heet zijn & voeg de wijn toe. Laat hem volledig verdampen & blijf roeren tot de rijst & uien droog zijn, doe dan de saffraan erbij. Ga nu de bouillon toevoegen, één of twee opscheplepels tegelijk, blijf steeds met een houten lepel roeren & over de bodem & de wand van de pan schrapen. Voeg als hij volledig is opgenomen een nieuwe portie toe. Laat de rijst 15-17 minuten koken, bouillon toevoegend & roerend (u kunt ook een theelepel tomatenpuree toevoegen voor een mooiere kleur) Verminder na 12-14 minuten de hoeveelheid bouillon die u toevoegt zodat de rijst niet te nat & te soepachtig wordt. De risotto is klaar als de korrels zacht, maar van binnen nog al dente zijn. Draai het vuur laag & laat de risotto nog 1 minuut rusten. Klop er voor de mantecatura met een houten lepel snel 40 gram ijskoude, in blokjes gesneden boter door, gevolgd door 50 gr. fijngeraspte kaas. Breng de risotto op smaak & dien hem op.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen