zaterdag 9 april 2011

Chocoladetaarten

8/2/2009 - Chocoladetaarten
Ik ben sinds enige tijd besmet met het bakvirus. Op dit moment staan er kaneelbroodjes in de oven om straks lekker te verorberen (recept volgt later) Als één van ons jarig is, dan bak ik net zoveel taarten als ik springvormen heb (en dat zijn er een stuk of 6) En voor mijn moeder die op wintersport ging heb ik vrijdagavond nog even een omaatjeskoek gebakken. Kortom, bakken vind ik echt super! Het is gewoon een geweldig concept dat van een paar simpele ingrediënten een hemels lekker gebak, koek, broodje etc. etc. kan maken. Voor mijn verjaardag vorige week had ik naast de gebruikelijke appeltaarten ook chocoladetaarten gebakken. Ik heb bijna alle kookboeken van Nigella Lawson & in vond in 'Feest' twee geweldige recepten. Niet moeilijk om te maken & volgens al mijn gasten heerlijk om van te eten. De derde taart komt uit 'Hoe te eten' & heb ik klaargemaakt voor mijn lieve collega's op mijn werk.




Chocoladetaart met Guinness

Voor het gebak:

2,5 dl. Guinness
250 gram ongezouten boter
75 gram cacao
400 gram suiker
1,5 dl. zure room
2 eieren
1 eetlepel vanille-extract
275 gram bloem
2½ theelepel dubbelkoolzure soda
Voor het glazuur:

300 gram Philadelphia roomkaas
150 gram poedersuiker
1,25 dl. slagroom
Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet een springvorm met een doorsnede van 23 cm. in met boter & bekleed hem met bakpapier. Verhit de Guinness & de in plakken gesneden boter tot de boter is gesmolten. Klop er de cacao & de suiker door. Klop de eieren los met de zure room & de vanille & giet ze in het bruine, boterige biermengsel. Klop er tenslotte de bloem & dubbelkoolzure soda in. Giet het beslag in de vorm die je hebt klaargezet & bak de taart 45 minuten tot een uur. Laat hem in de vorm op een rooster volledig afkoelen, want het is een tamelijk vohtig gebak. Zet de taart wanneer hij koud is op een platte schaal of op een taartplateau & maak het glazuur. Klop de roomkaas glad, zeef er de poedersuiker bij & klop weer. Doe de slagroom erbij & klop weer tot je een glazuur van smeerbare consistentie hebt. Klodder dat op het donkere gebak, zodat het op een schuimkraag van het beroemde bier lijkt.



Chocoladetaart met honing (ik maakte deze taart met de ganache van de taart hieronder, waar ik nog een kneepje honing doorheen deed)

Voor de taart

100 gram pure chocola, in stukjes gebroken
275 gram lichtbruine basterdsuiker
225 gram zachte boter
1,25 dl. vloeibare honing
2 eieren
200 gram bloem
1 theelepel dubbelkoolzure soda
1 eetlepel cacao
2,5 dl. kokend water
Voor het kleverige glazuur:

0,6 dl. water
1,25 dl. vloeibare honing
175 gram pure chocola
75 gram poedersuiker
Zorg dat alle ingrediënten die je nodig hebt op kamertemperatuur zijn wanneer je begint. Laat de chocolade in een kom smelten, hetzij in de magnetron, hetzij op een pan kokend water. Laat de chocola iets afkoelen. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een springvorm met een doorsnede van 23 cm. in met boter & bekleed hem met bakpapier. Klop de suiker & de zachte boter tot een luchtig, romig mengsel & roer er de honing door. Klop er een ei door, gelijk met een eetlepel van de bloem & dan het andere ei, ook met een eetlepel bloem. Spatel de gesmolten chocola erdoor, dan de rest van de bloem & dan de dubbelkoolzure soda. Strooi de cacao er door een theezeefje bij, om er zeker van te zijn dat je geen klontjes krijgt. Klop er tenslotte het kokende water bij. Meng alles tot een glad beslag & giet het in de vorm die je hebt klaargezet. Bak de taart een uur, maar controleer na drie kwartier hoe ver hij is. Mocht hij te donker worden, dek de bovenkant dan losjes af met aluminiumfolie. Laat de taart in de vorm afkoelen op een rooster. Breng voor het glazuur het water & de honing aan de kook in een niet al te kleine pan. Draai het vuur uit & doe de fijngehakte chocola in de hete vloeistof. Schud het pannetje in een draaiende beweging zodat de chocola smelt. Laat het mengsel een paar minuten staan, klop het dan door elkaar. Strooi er de poedersuiker door een zeefje bij & klop weer, tot je glazuur glad is. Zet een schaal of taartplateau klaar. Knip vier repen bakpapier & leg die als een vierkante lijst op de schaal. Maak de springvorm los & zet de afgekoelde taart op de lijst van bakpapier op de schaal. Glaceer de taart met het glazuur dat je gemaakt hebt & zet hem koel weg. Het glazuur blijft kleverig, maar als je hem minstens een uur hebt laten opstijven, dan kun je de repen papier verwijderen. Versier de taart met bijtjes gemaakt van marsepein.



Verjaardagstaart

voor de taart

225 gram zelfrijzend bakmeel
30 gram cacaopoeder
200 gram fijne kristalsuiker
100 gram boter
200 gram gecondenseerde melk
100 gram pure chocolade
2 eieren, losgeklopt
voor de ganache

250 gram chocolade
2,5 dl. slagroom
Verwarm de oven voor op 180ºC. Zet een ketel water op. Vet een springvorm met een doorsnee van 20 cm. (of twee taartvormen van 20 cm.) in met boter & bekleed de bodem met bakpapier. Zeef de bloem, cacaopoeder & een snufje zout in een grote kom. Doe de suiker, de boter, de gecondenseerde melk, 1 dl. kokend heet water & de in kleine stukjes gebroken chocola in een pan & zet die op laag vuur tot alles gesmolten is & je een glad mengsel hebt. Roer dit met een houten lepel door het bloem-cacaomengsel. Roer stevig, maar niet te hard tot je een homogeen, glanzend middel hebt. Roer er dan de eieren door. Giet het beslag in de taartvorm(en) & zet ze 35 tot 45 minuten in de oven, wat korter als je twee ondiepe vormen gebruikt. Het gebak is gaar als de bovenkant stevig aanvoelt. Laat het gebak 10 minuten afkoelen & stort het dan op een rooster. Als het gebak volledig is afgekoeld, snijd het dan horizontaal doormidden. Hak voor de ganache de stukken chocola fijn & doe ze in een middelgrote, wijde kom. Verhit de room tot tegen de kook aan & giet hem over de chocola. Laat 5 minuten zo staan & klop het mengsel met een mixer tot het koud, dik & glanzend is. Giet wat van de ganache op het snijvlak van één helft van het gebak, spreid het uit met een palletmes & leg de andere helft erbovenop. Giet de rest van de ganache over de taart, laat het langs de zijkant druipen & schep de ganache die eraf loopt met je mes om ook de zijkant van een laagje te voorzien. Laat de taart een paar uur staan, tot de ganache stijf geworden is. Versier de taart met bloemetjes & kaarsjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten