vrijdag 8 april 2011

Coq au Vin

19/11/2008 - Moeders coq au vin
Vroeger wanneer er iets te vieren viel (maakt eigenlijk niet uit wat) maakte mijn moeder haar beroemde coq au vin (haan in wijn). Ze had het recept van haar moeder gekregen die het op haar beurt weer van goede franse vrienden uit Bretagne had gekregen. En het was & blijft een succesnummer in de familie. Iedereen eet zijn bordje netjes leeg!



Coq au vin

1 braadkuiken
zout & peper
boter
10 kleine uitjes (1 รก 1½ grote ui)
een paar worteltjes
½ knolselderij (of 1 bosje selderij)
1 prei
peterselie
2½ dl. kippenbouillon
2½ glas wijn
10 peperkorrels
laurierblaadje
marjolein
tijm
dragon
Wrijf de stukken kip zonder vel in met zout & peper & laat deze intrekken. Bak ze dan in een braadpan of vuurvaste schotel in wat boter rondom mooi bruin. Neem de stukken kip uit de pan & bak eerst de geschilde & heel gehouden uitjes bruin. Bak vervolgens de worteltjes, knolselderij, prei & peterselie mee. Doe de kip er weer bij & schenk de kippenbouillon & de wijn bij. Voeg de peperkorrels & laurier toe met marjolein, ietsje tijm & wat dragon. De kip dient wel onder te staan, zonodig aanvullen met kippenbouillon. Breng alles aan de kook & laat de coq au vin zo'n 40 minuten pruttelen. Geef op de franse manier stokbrood & sla erbij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten