zaterdag 9 april 2011

Tajine met gehaktballetjes & aubergine

20/2/2009 - Tajine met gehakballetjes & aubergine
Van het weekend ben ik samen met mijn vriendje heel even naar de Zwarte Markt in Beverwijk geweest. Hij komt daar uit de buurt, maar is er in zijn hele leven hoogstens één keer eerder geweest (ook met mij toevallig) Zaterdag was het dus zijn tweede keer. En dan vooral omdat ik zo aan het zeuren was over de pijnboompitjes die op waren. Dat zijn we dus even gaan halen op de fiets. En heb gelijk wat amandelen & een bakje knoflookpeper meegenomen. Dat laatste is een mengsel van knoflookpoeder, peterselie, peper & nog wat dingen & het leek me wel geschikt om er op Marokko geïnspireerde gehaktballetjes mee te maken in de tajine. Verder nog wat aubergine & yoghurt erbij maakte de tajine helemaal af. We aten bulghur bij de tajine. Meestal maak ik couscous bij gerechten die ik in de tajine bereidt, maar bulghur leek me wel een mooie variatie. Las zojuist op internet wat het verschil precies is:

Couscous lijkt op griesmeel, maar wordt gemaakt door deeg van harde tarwe en water te laten drogen en dit weer te vermalen. Het populaire Noord-Afrikaanse gerecht dat er mee bereid wordt heet ook couscous. Traditioneel stoomt men couscous gaar in een speciale pan (couscousière) boven kruidige bouillon. Voorgekookte couscous is supersnel klaar: een paar minuutjes wellen is in principe voldoende.

Bulghur of burghul komt uit het Midden-Oosten. Hele tarwekorrels worden geplet, gestoomd, en dan licht geroosterd of gedroogd. Bulghur heeft een nootachtige smaak. De bereiding is eenvoudig: gewoon een uurtje laten weken of 15 tot 30 minuten koken (afhankelijk van de grofheid van de korrel). Neem twee delen water of bouillon op één deel bulghur. Bulghur en couscous zijn lekker als bijgerecht bij kruidige stoofschotels met vlees en groenten, maar ze zijn ook een prima basis voor zomerse maaltijdsalades.

Ik vond de bulghur erg lekker. Het smaakt inderdaad een beetje nootachtig & denk dat je er nog behoorlijk wat variatie in kan brengen. Misschien zal ik later een recept met bulghur hier neerzetten, maar eerst volgt de tajine zoals we die gisteren aten...


Tajine met gehaktballetjes & aubergine

300 gram lamsgehakt
1 kleine witte ui, gesnipperd
knoflookpeper (gekocht op de zwarte markt, evt. vervangen door peper, knoflookpoeder & peterselie)
zout
1 ei
paneermeel
1 aubergine (in blokjes)
½ kopje bouillon
klein bakje yoghurt
handjevol pijnboompitten, geroosterd
verse peterselie, grof gehakt

Meng het gehakt, de ui, knoflookpeper & zout door elkaar. Voeg een ei toe & kneed het even goed door. Voeg vervolgens paneermeel toe (zoveel dat het gehakt niet te nat meer is) & kneed het tot een samenhangende bal. Maak van deze bal kleine balletjes van ongeveer 2-3 cm. groot. Verhit olijfolie in de tajine. Braad de gehaktballetjes aan in de tajine totdat ze een mooie bruine kleur aan de buitenkant hebben. Zet het vuur dan lager & voeg de in blokjes gesneden aubergine samen met het halve kopje bouillon eraan toe. Doe het deksel op de tajine & laat het gerecht op laag vuur staan pruttelen tot de aubergine zacht & gaar is. Haal het deksel van de tajine & meng de yoghurt door het gehaktballetjes/auberginemengsel. Strooi er nog wat pijnboompitten & gehakte peterselie over ter garnering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten