zaterdag 9 april 2011

Crepes met caramelsaus

6/2/2009 - Crepes met caramelsaus
Het is een trieste wereld. De foto's van de liquidaties bij het pannenkoekenhuis in Leiderdorp stonden groot op de internetpagina's van de grote kranten, het nieuws brengt berichten over de slachtoffers naar buiten. Maar de lokatie brengt mij wel weer terug naar een etentje in de zomer aan de Bretonse kust. Daar aten we heel simpel steak met frites & als toetje heerlijke crepes met een bolletje ijs & caramelsaus met gezouten boter. Pannenkoeken kunnen mij meestal niet zo heel erg bekoren, maar crepes des te meer. Ik denk dat ik maar eens ga proberen zelf crepes met caramelsaus ga proberen te maken. Hier alvast een recept...Crepes

250 ml melk
128 ml water
3 eieren
1 theelepel suiker
zout
125 gram bloem
60 gram gesmolten boter of margarine boter voor het bakken

Melk, eieren, water, suiker en zout met een garde kloppen. Dan de bloem erin zeven en doorroeren. De boter of margarine wordt gesmolten en als ze iets is afgekoeld door het beslag geroerd. Crepebeslag is dunner dan pannekoekbeslag, zodat de crepes later ook dun genoeg worden. Het eenvoudigste bakt men ze in een met kunstof behandelde pan, die met iets boter wordt ingesmeerd. Hoe minder vet er voor het bakken wordt gebruikt, hoe beter. Na elkaar de pannekoekjes bakken. Op een groot bord stapelen en ze met een tweede bord afdekken, zodat ze niet uitdrogen.

Caramelsaus

250 ml room
50 ml volle melk
250 gr kristalsuiker
50 gram boter

Breng de melk en de room aan de kook in een grote pan & laat ondertussen de boter met de suiker zachtjes carameliseren. Wanneer de caramel goudgeel is voeg je van het vuur geleidelijk de warme vloeistof toe (opgelet, kan spatten als je niet voorzichtig bent) Plaats terug op een zacht vuur en roer stevig tot een gladde saus. Kan wam & koud gegeten worden, maar zal koud wel wat dikker zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten