vrijdag 8 april 2011

Kerstontbijt cakejes

22/12/2008 - Kerstontbijt cakejes
Bij kerst hoort ook een kerstontbijt... En een kerstontbijt is niet compleet zonder überlekkere dingen erbij. Dit jaar ga ik op kerstmorgen deze heerlijke cakejes bakken. Kleine moeite, groots effect. Het recept komt (alweer) uit een boek van Nigella Lawson, nl. 'Hoe word ik een goddelijke huisvrouw' Die status heb ik nog niet bereikt, gelet de troep die ik meestal achter me aan laat slingeren (tot groot ongenoegen van Jeroen), maar allerlei goddelijke baksels maken lukt uitstekend met behulp van dit boek...



Cakeje aardbeien met slagroom (8 st.)



Cakejes:

325 gr. bloem
½ tl. zout
1 el. bakpoeder
5 el. fijne suiker
125 gr. bevroren boter
1¼ dl. dunne room
1 wit van een groot ei, losgeklopt
Vulling:

± 300 gr. aardbeien
1 el. fijne suiker
paar druppels balsamico-azijn
2,5 dl. slagroom

Verwarm de oven voor op 200ºC. Meng de bloem, het zout, bakpoeder & 3 el. van de suiker in een kom. Rasp de boter bij deze droge ingrediënten & verkruimel met je vingertoppen de boter in de bloem. Klop het ei los met de room & giet het beetje bij beetje bij het bloemmengsel, terwijl je een vork gebruikt om een en ander te mengen. Je hebt misschien niet al het ei-room-mengsel nodig om een samenhangend deeg te krijgen, ga dus voorzichtig te werk. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak & rol met zachte hand uit tot een dikte van ongeveer 2 cm. Doop een koekjessteker (Ø 6,5 cm.) in de bloem & steek zoveel mogelijk rondjes uit de lap deeg. Grabbel de afsnijdsels bij elkaar, rol ze weer uit & snij er weer rondjes uit - je moet er in totaal 8 hebben. Leg ze ongeveer 2,5 cm. van een elkaar op een met boter ingevette of met bakpapier beklede bakplaat, kwast de bovenkant in met eiwit & bestrooi ze met de resterende 2 el. suiker. Bak de cakejes 10 tot 15 minuten tot ze goudbruin zijn & laat ze even afkoelen op een metalen rooster. Plet intussen de helft van de aardbeien met de el. suiker & de paar druppels balsamico-azijn & halveer de rest van de aardbeien of snij ze in vieren. Klop de slagroom stijf op. De cakejes moeten gegeten worden terwijl ze nog warm zijn. Snij ze horizontaal open, leg een el. van het geplette aardbeimengsel op de onderste helft, daarop een paar stukjes aardbei & daarop een klodder slagroom (of evt. crème fraîche) Leg de bovenste helft van het cakeje erop.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen