zaterdag 9 april 2011

Kerstdiner

26/12/2008 - Knolselderijpuree, cranberrysaus, appelmoes etc.
Gisteren zijn we in Barendrecht geweest voor het kerstdiner met mijn familie. Onderaan het recept staan wat foto's Ik had alle groenten klaargemaakt & mijn moeder, tante, nichtje & neef de rest. Het was erg gezellig, chaotisch & toen de stroom nog uitviel was het feest helemaal compleet. Dat was dus koken met een paar kaarsen om me heen, kerstliederen zingen in het donker & veel lachen om het toeval... Maar gelukkig hadden we nog wel een paar handige mannen mee & kon e.e.a. gemaakt worden, zodat we uiteindelijk toch met licht aan tafel konden gaan! Al mijn gerechten vielen goed in de smaak... De volgeladen aardappelschillen & de ouderwets lekkere rode kool beschreef ik al eerder. Hieronder de rest van de klaargemaakte gerechten.



Knolselderijpuree

1 knolselderij
2 sjalotjes, fijngesnipperd
zout & peper
nootmuskaat
witte wijn
Schil de knolselderij & snij hem in stukken. Breng een ruime pan wate raan de kook & blancheer de knolselderij even 5 minuten. Giet de knolselderij af. Maak in een pan met dikke bodem een flinke klont boter heet. Fruit de sjalotjes erin & voeg de knolselderij erbij. Smoor de knolselderij al roerend een paar minuten. Breng op smaak met zout, peper & nootmuskaat & giet er wat witte wijn bij (ongeveer een glas) Doe het deksel op de pan, zet het vuur laag & laat de knolselderij zacht worden, zodat je hem met de staafmixer kunt pureren. Kijk af & toe of er nog voldoende vocht bij zit, giet er anders nog wat wijn bij. Als de knolselderij helemaal zacht is kun je hem pureren met de staafmixer. Lekker bij wild!



Cranberrysaus

pakje cranberries
suiker
witte rum
water
Doe de cranberries in een steelpannetje. Strooi er flink wat suiker over & giet er een scheut rum bij. Vul aan met water & breng het geheel aan de kook. Zet het vuur laag & laat de saus pruttelen tot de cranberries gebarsten zijn. Let op: door de pectines lijkt ze saus dunner dan ze is. Bij het afkoelen dikt hij heel erg in!



Appelmoes met kardemom

6 moesappels (Goudreinet)
sap & schil van ½ citroen
suiker
kaneel
6 kardemompeulen
water
Schil de appels, verwijder het klokhuis & snij ze in kleine blokjes. Haal de zaadjes uit de kardemompeulen & stamp ze fijn in een vijzel. Doe de appelblokjes in een krap pannetje met het sap & de rasp van de citroen, suiker naar smaak, een flinke snuf kaneel, de kardemom & een flinke bodem water. Breng alles aan de kook & laat op lager vuur pruttelen tot de appels tot moes gekookt zijn.



Gebakken spruiten met walnoten

500 gram spruiten
handvol walnoten
ui
olijfolie
Maak de spruiten schoon & snij ze in plakjes van ongeveer 1 cm. dik. Snipper de ui. Maak in een wok op hapjespan de olie heet. Fruit de ui in de olie. Voeg de spruiten toe & bak al omscheppend de spruiten gaar. Let op! ze moeten beetgaar zijn, niet overcooked. Voeg dan de walnoten toe & bak ze al omscheppend even mee tot ze warm zijn.



Lauwe boontjessalade

diepvries sperziebonen
spekreepjes
hazelnoten
dressing honing/mosterd of framboos/sherry
Laat de sperziebonen in een ruime pan kokend water warm worden. Giet de bonen af & stop ze in een schaal. Bak de spekreepjes uit & gooi de spekjes met het vocht dat ervan af komt bij de boontjes. Rooster de hazelnoten & gooi die ook bij de boontjes. Meng alles goed door elkaar & giet er dressing overheen. Hussel weer goed door elkaar & proef of je de dressing kunt proeven. Zo niet, giet er dan nog wat dressing overheen. Zo ja, dan is de boontjessalade klaar. Je kunt hem nu op het aanrecht laten staan & wat anders gaan doen tijdens het afkoelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten