zaterdag 9 april 2011

Aardbeientaartje

1/4/2009 - Aardbeientaartje
Woensdag is altijd mijn vrije dag & dan kan ik dus lekker mijn gang gaan. Soms ga ik met mijn moeder mee naar oma in Rotterdam, soms hang ik een beetje op de bank, ik computer wat, ga wat boodschapjes doen & soms dan probeer ik het huishouden een beetje in orde te maken. Vandaag vond ik dat het terras wel een schoonmaakbeurt kon gebruiken met dat mooie weer. Alle potten, dode planten & rommel van vorig najaar lagen nog overal & ik was het ineens zat. Ik aan de slag... alleen jammer dat mijn bezem doormidden brak zodra ik begon te vegen. Geen bezem, wel een hoop stapels veegafval, dus een klein probleempje. Ga morgen een nieuwe bezem kopen in hettuincentrum, dan kan ik zaterdag verder met de klus. Het werden dus toch klusjes in huis... de kamer is in ieder geval weer schoon nu! En ik heb een taartje gebakken. Afgelopen vrijdag had ik aardbeien gekocht op de markt & ik vond het tijd om er iets mee te doen. Ik probeerde zo'n lekker frans taartje te maken & vind stiekem wel een beetje dat dat gelukt is. Lekker deeg, lekkere banketbakkersroom & dan het zoetzure van de aardbeien is een goede combinatie! Hier het recept...Aardbeientaartje

voor het deeg:

250 gram bloem
125 gram suiker
1 ei
zakje vanillesuiker
125 gram boter, op kamertemp. & in blokjes
snufje zout
banketbakkersroom:

½ liter melk
vanillestokje
4 eidooiers
125 gram suiker
50 gram bloem
overig:

bakje aardbeien, ontkroond & doormidden gesneden
zakje taartina
water
scheutje aardbeiensiroop (evt.)
Meng voor het deeg de bloem, de suiker, het ei, de vanillesuiker, de boter & een snufje zout door elkaar tot je een samenhangend deeg krijgt. Vorm er een bal van, verpak die in platicfolie & leg de bal deeg minstens een uur te rusten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet een bakvorm met Ø 24 cm. in met boter & bestuif met bloem. Bestuif een schoon werkblad met bloem & rol het deeg uit tot een ronde lap groot genoeg voor de bakvorm. Bekleed het deeg met bakpapier & leg een steunvulling van gedroogde bonen of speciaal daarvoor gemaakte keramische bonen op het bakpapier. Bak de taartbodem blind (dus met steunvulling) 15 minuten. Verwijder de steunvulling & het bakpapier & bak daarna nog zo'n 5 minuten in de oven tot de bodem goudbruin is. Haal de bodem uit de oven & laat afkoelen op een rooster.

Maak de banketbakkersroom. Hiervoor breng je het grootste deel van de melk langzaam aan de kook met het vanillestokje. Laat de vanille een tijdje staan trekken in de langzaam pruttelende melk. Klop in een kom de eidooiers, de bloem & een scheut achtergehouden melk tot een glad papje. Voeg al roerend de melk toe scheut voor scheut. Doe het geheel terug in de pan & breng het opnieuw aan de kook, terwijl je grondig blijft roeren. Je zal merken dat het mengsel al snel dikker begint te worden. Dat is de bedoeling! Laat het geheel in totaal zo'n 3 minuten koken, terwijl je ondertussen goed roert. Haal de pan dan van het vuur, verwijder het vanillestokje & roer de suiker door het mengsel heen. Laat de banketbakkersroom afgedekt afkoelen (eerst even buiten de koelkast, later erin) tot je hem nodig hebt.

Voor het maken van de taart, schep je de afgekoelde banketbakkersroom in de taartbodem & egaliseer je dit met een plat mes. Leg de aarbeien erop. Maak het zakje taartina aan volgens de aanwijzingen op de verpakking met water & een scheutje aardbeiensiroop (je kan ook 2 eetlepels suiker gebruiken, maar ik vond aardbeiensiroop leuker) & schenk de taartina over de aardbeientaart. Zet de taart vervolgens nog even in de koelkast om de taartina op te laten stijven. Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten