zaterdag 9 april 2011

Noorse kaneelbroodjes

14/2/2009 - Noorse kaneelbroodjes
Het is vandaag Valentijnsdag & dus zou ik mijn geliefde in het zonnetje moeten zetten. Het enige probleem is dat wij allebei niet zo heel veel met die commerciële druk te maken willen hebben. Dus vandaag geen kaartjes met beertjes & hartjes, geen dure rozen, geen chique etentje, maar gewoon zoals bijna elke week op de koffie bij oma in Beverwijk. Altijd gezellig! En valentijnsdag?!? Dat vieren we gewoon wanneer we daar zelf zin in hebben. Zoals vorige week nog, toen ik besloot kaneelbroodjes te gaan bakken. Ik gebruikte een recept van Nigella Lawson, maar paste het wel een beetje aan, omdat ik met de hoeveelheid bloem die zij voorschreef geen mooi deeg gekneed kreeg. Hier dus de hoeveelheden zoals ik ze ongeveer gebruikte. Misschien te veel, maar je moet het zelf ook maar even uitproberen...



Noorse kaneelbroodjes

Voor het deeg:

750 gram bloem
100 gram suiker
½ theelepel zout
3 zakjes gedroogde gist (of 45 gram verse)
100 gram boter
4 dl. melk
2 eieren
Voor de vulling:

150 gram zachte boter
150 gram suiker
1½ theelepel kaneel
1 ei, losgeklopt
Extra:

losgeklopt ei
kristalsuiker
Verwarm de oven voor op 230ºC. Meng bloem, suiker, zout & gist in een grote kom. Laat de boter smelten & klop de boter door de melk & de eieren. Roer dit mengsel door het bloemmengsel. Kneed het deeg verder met de hand of in een keukenmachine met deeghaken (ik gebruikte mijn handmixer met deeghaken) tot het glad & veerkrachtig is. Vorm het tot een bal, leg die in een met olie ingevette kom, dek de kom af met plasticfolie & laat het deeg ongeveer 25 minuten rijzen. Pak een bakblik van ongeveer 24x33 cm. & bekleed de bodem & zijkanten met bakpapier. Neem een derde van het deeg & rol of rek het uit om er je bakblik mee te bekleden. Dei lap is de bodem van de broodjes wanneer ze gebakken zijn. Rol de rest van het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot een rechthoek van ongeveer 25x50 cm. Meng de ingrediënten voor de vulling in een kommetje & smeer de uitgerolde lap in met het botermengsel. Rol de lap vanaf de lange kant op tot een enorme worst. Snij de rol in 2 cm. dikke plakken (dat worden er zo'n 20) Leg de plakken plat op de bodem van het bakblik (hoeft niet precies naast elkaar, want ze rijzen nog) Kwast ze in met losgeklopt ei, bestrooi ze met kriastalsuiker & laat ze 15 minuten rijzen voor ze de oven in gaan. Bak ze vervolgens 20 tot 25 minuten in de hete oven. Als de kaneelbroodjes gerezen & goudbruin van kleur zijn & tegen elkaar aanplakken, haal ze dan uit de oven, til de hele plak broodjes met bakpapier & al op uit het bakblik & laat ze iets afkoelen op een rooster. Eet ze nog warm op!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen