vrijdag 8 april 2011

Pastinaken

28/11/2008 - Pastinaken
Voor vanavond heb ik pastinaken klaar liggen. Gekocht bij de biologische winkel in Hoofddorp & heel erg lekker (volgens mij)

Pastinaak (Pastinaca sativa subsp. sativa), pinksternakel of witte wortel is een circa 20 cm lang wortelgewas met een zoete anijsachtige smaak en een crème-witte kleur. De pastinaak kwam in de Middeleeuwen naar West-Europa, maar was al bekend bij de oude Grieken. Vóór de introductie van de aardappel was het een belangrijk volksvoedsel. In Groot-Brittannië en Ierland is de "witte wortel" populair gebleven.
bron: Wikipedia

Ik weet nog niet precies wat ik ermee ga doen, maar heb twee keuzes; pastinaaksoep of pastinaak met aardappel uit de oven. Ik zie wel waar Jeroen zin in heeft vanavond... Hier in ieder geval de recepten.



Pastinaaksoep

40 gram boter
1 middelgrote ui, gehakt
1 grote appel, geschild en in stukken
650 gram pastinaak, in stukken
1 el. currypoeder
½ tl. gemalen komijn
1,5 liter groentebouillon
500 ml. room
zout & peper van de molen
Smelt de boter in een grote pan op middelhoog vuur. Als de boter heet is, voeg dan de ui, appel & pastinaak toe & bak 3-4 min. tot de ui zacht is, terwijl je af en toe roert. Voeg de komijn & currypoeder toe & bak 2 min. mee. Schenk de bouillon erbij & breng het geheel aan de kook. Zet het vuur lager & laat 30-40 min. zachtjes koken totdat de pastinaken zacht & gaar zijn. Zet een staafmizer in de soep & pureer de soep niet helemaal glad. Doe de room erbij, breng op smaak met zout & peper & laat nog heel even zachtjes doorkoken. Serveer de soep met brood.



Pastinaak met rosevalaardappels uit de oven

pastinaak
roseval-aardappels
olijfolie
zout
gemalen komijn
rozemarijn
Verwarm de oven voor op 225ºC. Snij de rosevalaardappels & pastinaak in grove stukken. Doe ze in een ovenschaal in een verhouding 1:1 ongeveer. Strooi er een theelepel komijnpoeder oven & meng goed door het mengsel heen. Giet over de aardappel & pastinaak flink wat olijfolie zodat de olie & meng met je handen zodat alle stukjes aardappel & pastinaak glimmen van de olie. Strooi er dan nog wat grof zeetzout & rozemarijn overheen & zet de schaal in de oven. Bak de aardappels & pastinaak ongeveer 45 min. of totdat ze gaar & bruin zijn. Lekker met een biefstukje & broccoli.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten