zaterdag 9 april 2011

Sinaasappelmadeleines

28/2/2009 - Sinaasappelmadeleines
Ik heb afgelopen week te weinig tijd & inspiratie gehad om hier te schrijven. En dat terwijl we wel lekker gegeten & leuke dingen meegemaakt hebben... Ga de komende dagen dus de schade even inhalen. Vorig weekend kwamen mijn ouders terug uit Frankrijk met een tas vol boodschappen voor mij; lekkere chips paysane, persillade, reblochon (kaas voor het maken van tartiflette), nachtcreme & 2 madeleinevormen. Ben dus zondag gelijk gaan bakken... Een Madeleine is een frans gebakje afkomstig uit Commercy in Lotharingen. De herkomst is niet helemaal duidelijk, maar zou genoemd zijn naar een herderinnetje met de naam... juist... Madeleine, die bij een onverwacht bezoek van de hertog Stanislas deze cakejes gebakken zou hebben. Madeleines worden gemaakt in speciaal daarvoor bestemde bakvormen, die de vorm van een Sint-Jakobsschelp hebben, maar als je die niet hebt, dan zou je ze ook kunnen proberen te bakken in bijv. een muffinvorm (als je maar niet een te dik laagje beslag erin giet dan) Ik bakte zondag sinaasappelmadeleines, maar je kan de helft van de sinaasappelrasp ook vervangen door citroenrasp of door wat oranjebloesemwater.


Sinaasappelmadeleines

3 eieren
100 gram fijne suiker
150 gram bloem
100 gram boter, gesmolten
geraspte schil van 2 sinaasappels

Verwarm de oven voor op 200ÂșC. Wrijf een plaat madeleinevormpjes in met wat gesmolten boter & bestrooi met bloem. Schud het teveel aan bloem eraf. Klop de eieren & suiker met de mixer tot het mengsel dik & bleek is & er een spoor van het kloppen achterblijft. Klop vervolgens voorzichtig de boter, bloem & geraspte sinaasappelschil erdoor. Schep telkens een eetlepel van het deeg in een madeleinevormpje, maar laat nog wat ruimte over om te rijzen. Zet de vormen in de oven & laat de cakejes 12-15 minuten bakken (tot ze lichtbruin zijn) Haal de madeleines uit de plaat & laat ze afkoelen op een taartrooster.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten