zondag 9 oktober 2011

Homemade tomatensaus

Alweer een poosje geleden kocht ik een heel leuk boek genaamd Jam. Het boek is geschreven door Ghillie James & erin staan allemaal recepten voor het maken van jam. Maar ook voor het maken van andere houdbare dingen zoals Lemon Curd, chutneys, siropen & tomatensaus. Behalve recepten voor de jams etc. staan er ook recepten van gerechten die je met de basisrecepten kunt bereiden. Dat is erg fijn, omdat je dan meteen een idee hebt wat je bijv. met de mangochutney uit het boek kunt gaan maken. Alle recepten zijn ingedeeld naar seizoen. Dus als je deze volgt, dan ben je ook helemaal niet zo veel geld kwijt voor de ingrediĆ«nten. De foto's in het boek zien er uitnodigend uit & er staan ook praktische tips in het boek over het steriliseren van potten etc. Een erg leuk boek om te hebben dus. En helemaal niet zo duur. Voor €18.50 is het al te koop. Zeker een aanrader dus dit kookboek.

2 weken geleden heb ik de tomatensaus uit het boek gemaakt & het resultaat bevalt erg goed. Ik gebruik de tomatensaus redelijk vaak. De saus kan natuurlijk gebruikt worden voor pasta, maar op pizza of als saus bij de couscous is hij ook niet te versmaden. Multifunctioneel dus. De laatste keer dat ik de saus maakt heb ik hem een klein beetje aangepast. Hier het (een klein beetje aangepaste) recept...


Homemade tomatensaus

* 2½ kilo tomaten
* 4 middelgrote rode uien, gepeld & in dikke plakken
* 2 stengels beelselderij, in stukken
* 1 grote winterpeen, in stukken
* 6 tenen knoflook, ongepeld
* 1 rode Spaanse peper, gehakt
* tijm
* zou & peper
* 2 eetlepels bruine basterdsuiker
* 4 eetlepels olijfolie
* 2 eetlepels balsamico-azijn
* 2 eetlepels witte wijnazijn

Verwarm de oven voor op 200°C. Ontvel de tomaten door ze kruislings aan de bovenkant in te snijden & ze even in kokend water te leggen. Het velletje trek je er nu zo af. Snij de tomaten in grote stukken. Leg de uischijven in een grote braadschaal, stop de stukken bleekselderij & wortel ertussen & leg de tomaten hierop. Prop de teentjes knoflook tussen de tomaten. Strooi de pepers & tijm over de tomaten. Bestrooi de tomaten met de basterdsuiker, breng op smaak met wat peper & zout & besprenkel de tomaten met olijfolie & azijn. Dek de braadslee af met aluminiumfolie & zet deze in de voorverwarmde oven. Laat deze minstens 40 minuten staan (langer mag ook) Haal de braadslee uit de oven & breng de temperatuur van de oven terug naar 160°C. Doe alles in een grote pan & pureer de tomaten & alle andere ingrediĆ«nten met een staafmixer. Schep de tomatensaus in gesteriliseerde potten. Sluit de deksels van de potten half (zodat de stoom kan ontsnappen) & zet de potten met wat ruimte ertussen in een ovenschaal waarin een doek ligt. Schenk een laagje kokend water in de ovenschaal & zet hem 25 minuten in de oven. Sluit de deksels meteen nadat je de potten uit de oven gehaald hebt & laat de potten afkoelen voor je ze in de kast zet om te bewaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten