woensdag 14 september 2011

Aardbeien/rode bessenjam

Bijna niets is leuker & lekkerder dan het zelf maken van jam. Het lijkt een ingewikkeld iets om te doen, maar met een pak geleisuiker is het een fluitje van een cent. Het leuke aan het zelf maken van jam is dat je zelf interessante combinaties kan bedenken. Soms pakt dat goed uit, soms wat minder. Deze combinatie is erg lekker (vindt ook mijn lieve vriendje)

Oh, nog even een kleine tip. Jam maken werkt erg verslavend. Zorg er dus voor dat je veel glazen potten hebt. Ik heb aan al mijn familieleden om lege potten gevraagd. Dus mijn voorraad is groot genoeg voor een jammoment.


Aardbeien/rode bessenjam (voor 2 grote potten)

* 350 gram aardbeien
* 350 gram rode bessen
* 1 glas sinaasappelsap
* geleisuiker (kijk even op het pak hoeveel suiker je nodig hebt)

Doe de aardbeien, de rode bessen & het sinaasappelsap in een grote pan & breng het geheel aan de kook. Laat dit zachtjes doorkoken tot de aardbeien & de bessen stuk gekookt zijn. Doe vervolgens de geleisuiker erbij & laat 5 minuten doorpruttelen. De jam is klaar wanneer je slaagt voor de schoteltjestest. Doe een aantal druppels jam op een porseleinen schoteltje & zet deze een paar minuten in de koelkast. Krijgt de jam in deze tijd de consistentie van jam, dan is je jam klaar om in potten gedaan te worden. Gebruik hiervoor goed schoongemaakte potten. Ik zet mijn potten voor ik ze gebruik altijd in de vaatwasser & spoel ze nog even goed na met kokend water. Nadat je de jam in de potten hebt gedaan draai je de deksels goed vast & zet je de potten even op hun kop op een theedoek. Op deze manier duwt de hitte van de jam de lucht uit de pot. Hiermee wordt de jam langer houdbaar. Zet de potten weer rechtop & laat de jam verder afkoelen. Deze jam is heel lekker op een versgebakken croissantje, maar is ook lekker in allerlei gebak & op pannenkoeken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten